Rundtur i PBX-butiken

Har du inte hunnit besöka oss i butiken ännu? Då har du missat något! Följ med på en virtuell rundtur för att få en försmak av vad som väntar inför ditt riktiga besök.

Vi ska direkt vara ärliga - det kan vara lite svårt att hitta till oss. Men å andra sidan är det nybyggda campuset i Albano i Stockholm värt ett besök bara det. På relativt kort tid har ett helt nytt område byggts upp med både bostäder och universitetslokaler. Du hittar oss på Albanovägen 8, högst upp i området och en kort promenad från Frescati. 

Som välkomstskylt har vi en egengjord gatupratare i trä, återvunnen såklart. När du kommer in känner du troligen igen dig, PBX liknar på många sätt våra systerbutiker – Pressbyrån och 7-Eleven – och är skapad för människor på väg. Precis som hos andra butiker välkomnas du av härlig kaffe- och bulldoft. Men det finns förstås saker som skiljer sig. Det ekologiska kaffet serveras till exempel i helt plastfria muggar och går också att fylla på i egen refillmugg. 

- Inne hos PBX är det lugnare än i en vanlig convenience-butik. Det är ett lägre tempo, de flesta kunder stannar faktiskt lite längre, antingen för en pratstund eller för att titta runt i butiken, berättar Michelle Isberg, som driver butiken sedan starten för drygt ett år sedan. Och Michelle vet vad hon pratar om. Hon driver även en Pressbyrån och har tidigare drivit en 7-Elevenbutik i Stockholms innerstad. 

Med en kaffe i handen går du antagligen fram till disken och beställer något gott till kaffet. Här finns både fika, frukost, mackor och enklare rätter. Du drar dig sedan längst in i butiken och sätter dig i den mysiga och ljusa caféhörnan. I den lilla bibliotekshörnan finns böcker att läsa. 

När du fikat klart kan allt sorteras och återvinnas på plats, både matförpackningar och muggar. Mätt och nöjd går du förbi godishyllan och kan troligen inte låta bli att välja något gott på vägen ut. Här finns nämligen godis i mindre förpackningar och med hållbarare val som till exempel veganskt eller choklad på kravodlad kakao. 

Till höger om utgången finns en hylla med ett mindre utbud av hållbara produkter som ligger lite utanför det traditionella convenienceutbudet. Några exempel är det otroligt populära återanvändbara kaffefiltret i tyg, ekologiska tvålar och trätandborstar. När du står här får du också syn på de kalla dryckerna i olika varianter, till exempel kombucha och fruktjos gjord på fallfrukt. 

Innan du går vinkar du hej då till Michelle och hennes kollegor och kommer överens om att ni snart ska ses igen. 

Välkommen in på riktigt!