Återvinning

Tillsammans kan vi påverka återvinningen av takeaway.

Visste du att…
3 miljarder takeaway-förpackningar konsumeras varje år i Sverige. Av dessa samlas 15% in, och mindre än 5% kommer till återvinning (jämför detta med PET-flaskor och burkar, där 85% kommer till återvinning. Om vi når samma återvinningsgrad som PET-flaskor och burkar kan vi spara upp mot 100 000 ton CO2, varje år. Det är en besparing som motsvarar utsläppen från ca 50 miljoner måltider eller 50 procent av den årliga vägtrafiken i Stockholm.

PBX och &Repeat


För ett år sedan öppnade vi upp dörrarna till vår butik PBX med ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience. Den digitala pantlösningen &Repeat var en av många gröna lösningar som vi lanserade med. På PBX har vi tillsammans med &Repeat satt en pant på ett urval av engångsförpackningar, som nu ingår i ett flöde där de kan pantas och få nya liv, samtidigt som kunden gör en insats för klimatet. Varje kund som pantar belönas med 4 kr i Repeat Credits som kan användas hos oss på PBX eller i någon av &Repeats anslutna restauranger.

Rapport gjord av &Repeat och EY Nordics


Visar att viljan att återvinna förpackningar är hög bland svenskarna men att de ändå inte återvinner mer än de skulle vilja. Den vanligaste anledningen till att inte lämna in till återvinningen är att ingen källsortering finns i närheten. I slutändan bränns hela 95 % av takeaway-förpackningar istället för att återvinnas eller återanvändas. Så kan vi inte ha det.Här kan du ta del av hela rapporten.

Var med och gör skillnad du med: Panta din takeaway

Så här kommer du igång:

 • Ladda ner &Repeat-appen.
 • Scanna QR-koden på din förpackning.
 • Sortera hos oss på PBX eller hemma, på kontoret eller i gröna containrar.
 • För varje förpackning blir du belönad med credits att köpa ny mat eller kaffe för.
 • Tillsammans kan vi göra skillnad - en förpackning i taget.

  Vi vill bli fler - tillsammans gör vi skillnad


  Med PBX living lab vill vi hela tiden testa, utmana och prova oss fram för att hitta nya vägar tilll hållbara val och lösningar. Har du en hållbar produkt eller tjänst? Hör av dig till oss!

  © 2023 PBX