BROTHY vinner innovationstävlingen Framtidens korv 2023

Benbuljong är den senaste trenden inom hälsosam mat och från och med den 26 maj finns produkten till försäljning på PBX i Stockholm. Detta efter att startupen BROTHY gått segrande ur PBX innovationstävling Framtidens korv 2023.

I den rikstäckande tävlingen Framtidens korv ville PBX, Reitan Convenience i Sveriges living lab, hitta framtidens hållbara convenienceprodukt. I hård konkurrens korades BROTHYs benbuljong som vinnare. Benbuljong kan drickas på samma sätt som te eller kaffe, kryddas med kokosgrädde eller chili för en lyxig drink eller att köpas med hem till matlagning. Den kommer både att säljas på PBX antingen uppvärmt - för att drickas direkt - eller fryst för den som vill ta med hem. Juryns motivering: BROTHY tillför något extra. En spännande produkt som kan utvecklas och bli grunden för ett helt sortiment. En kloss i ett lego för den som vill bygga en hel måltid. Ett elegant sätt att tillvarata en restprodukt. BROTHY startades 2020 av ex-kollegorna Pablo Melesi, Daniel Sjögren och Rani Isa och deras buljong säljs idag via webbshop och popup-butiker runtom i Sverige. Men idén föddes redan för tio år sedan.

– Efter en fotbollsskada fick jag mer tid att ägna mig åt hälsa och mat. Jag upptäckte benbuljong som redan då var stort i USA men inte gick att få tag på i Sverige. Lösningen blev helt enkelt att ta fram en egen produkt och börja sälja den, säger Pablo Melesi.

Brothys benbuljong är både näringsrik och hållbar. Den är gjord på ben från ekologisk kyckling från svenska gårdar och tillagas i lokala kök. Tack vare buljongen kan hela djuret tas omhand och bli mat. Genom att välja rätt blandning av ingredienser och tillaga dem i upp till 24 timmar extraheras proteiner, aminosyror och mineraler. Konserveringsmedel undviks också genom att buljongerna fryses ner.

– På PBX testar vi oss fram för att identifiera möjliga produkter som kommer kunna passa behoven hos morgondagens människor på språng. Det är precis det BROTHY erbjuder. Buljongen kokas på ben som anses vara en restprodukt, den är full av protein och andra nyttigheter samt att hela produktionskedjan äger rum i Sverige. Drycken är både ett innovativt och spännande alternativ till te och kaffe, säger Linnéa Borgström HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige. 

BROTHYs kycklingbuljong finns tillgänglig i PBX-butiken i Stockholm från och med den 26 maj.

Om Framtidens korv
Framtidens korv är en innovationstävling för att hitta nya hållbara produkter eller innovativa tjänster anordnad av PBX. Vinnaren som utsetts av en jury vinner 50 000 kronor och får sin produkt eller tjänst presenterad på hyllorna i PBX-butiken i Stockholm. Det finns även chans att se sin produkt hos Pressbyrån och 7-Eleven runt om i Sverige.