Mattrenderna att ha koll på 2023

Alger, alternativt protein och 3D-printing är några av de trender som listas 2023. Inför det nya året har vi gjort en djupdykning i framtidens mat – häng med!

Sjögräs och alger

I Kina och Japan har man ätit sjögräs och alger i ett par tusen år, och det har länge funnits på asiatiska restauranger. Men nu börjar fler få upp ögonen för supermaten från havet. Till exempel har ett nederländskt start-up bolag tagit fram ett bacon av sjögräs. Sjögräset har enligt bolaget rätt köttiga smak och färg – vi följer utvecklingen med spänning. 

Blå Mat

Efterfrågan på protein ökar globalt, men att köttindustrin ska möta den ökade efterfrågan är inte rimligt ur ett hållbart perspektiv. Istället menar experter att den globala efterfrågan på mat från havet att ha fördubblats år 2050. Vi kommer att se mer av alger, men även havsris och fiskkonserver är mat som kommer att trenda.

Mat genom 3D-printing

Food-tech är ett intressant område där mycket händer just nu. Bland annat håller Mycorena och Revo Foods på att utveckla mykoprotein för 3D-printing av veganska fisk- och skaldjursalternativ. Tekniken har tagits fram eftersom eftertraktade produkter som hela biffar och fiskfiléer fortfarande är svåra att producera. 

Kristallriken

Under ekonomiska kriser sparar vi - inte minst på lokala, hälsosamma och ekologiska produkter. Nya rätter dyker samtidigt upp på uteställen, då megatrenden ”Big and bold flavours” kombineras med lägre priser. Då ser vi bland annat att pizza och burgare utmanas av nudlar i nya former. Lägg namn som Japche, Laksa, Lo Mein och Udon på minnet! Dom får vi se mer av. En annan utmanare är Birria, en smakrik mexikansk stuvning som serveras i tacos.

Caféfikationen

Restaurangsegmentet Fast Casual slog igenom efter finanskrisen 2009, ett segment mitt emellan Casual Dining och Fast Food. Även ur denna kris kommer en ny typ av café-restauranger som sänker barriären för att gå in. I USA växer nya delis upp med ambitionen att ta emot allt och alla, när som helst. Vi ser även barer och caféer möblerade som privata bostäder. I London öppnar allt fler restauranger som tar sig in på caféernas spelplan.

Källor: Buzzter, Delish, Matkommunikationsbyrån Food & Friends